Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
- Úvod
- Kuchyňa, recepty, nápoje
- Med a jeho využitie v domácnosti
Med a jeho využitie v domácnosti
- Novinka
- TOP produkt

- Kompletné špecifikácie
- Komentáre 0
- Súvisiaci tovar21
- Med a jeho využitie v domácnostiSkladom 1 ks4,50 €
Klotilda Luptovská - Med a jeho využitie v domácnosti: Dlhoročné skúsenosti získané pri vedení kurzov zužitkovania medu v domácností ma priviedli na myšlienku napísať túto skromnú publikáciu. Všetky kurzy ma presviedčali o tom. že je nevyhnutné o nich písat a odovzdať čitateľovi skúsenosti získané z nich. Učila som a učím v kurzoch z lásky k nášmu ľudu, z lásky ku včele a včeláreriíu. Snažila som sa túto lásku vteliť do každého jej riadku a tak ju odovzdať našej milej čitateľskej verejnosti. Odovzdávala som v kurzoch svoje vedomosti a sama som získavala nové skúsenosti a poznatky z nevyčerpateľnej studnice vedomostí a umenia nášho ľudu. Len koľko nádhery je vo výšivkách, ktoré sa v kurzoch premietli na perníky. Kde ľud vie vyšívať, tam vie aj pekne maľovať. Pri zdobení perníkov sa kurzistky učili zachovávať tradičnú originálnu slovenskú ornamentiku. To ich podnecovalo tvoriť a rozvíjať na jej základoch novšie prvky, kombinácie a kompozície. Kniha podrobne a odborne poučí čitateľa, ako všestranne zužitkovať med v domácnosti. Pri príprave každého druhu pečiva a ovocných krémov, mliečnych špecialít, koktailov a iných výrobkov uvádzam najprv všeobecný technologický postup týkajúci sa príslušnej skupiny. V receptovej časti uvádzam už špeciálne pokyny pre výrobu každého jednotlivého druhu pečiva a výrobku. Snažila som sa poukázať na všetko, čo zapríčiňuje neúspech pri práci a ako ho odstrániť. Pred prípravou výrobkov odporúčam preto oboznámiť sa najprv so všeobecnými postupmi. Recepty sú spoľahlivo vyskúšané a pri dodržaní predpisov sa podaria. Publikáciu som sa snažila napísať každému prístupnou rečou a formou. Poukazujem v nej na históriu medu, pernikárstva a krásu slovenskej ornamentiky a na základe moderných vedeckých, biochemických rozborov na hodnotu medu ako liečivej potraviny a hotovej zložky výživy pre ľudský organizmus, ďalej na jeho účinky pri mnohých chorobách, na jeho význam pre športovcov a zdravie detí. Keďže zdravie človeka závisí od správnej výživy, považovala som za veľmi potrebné obšírnejšie sa zmieniť o biochemických a fyziologických účinkoch živín na ľudský organizmus, lebo kto prichádza do styku s varením a pečením, musí byť dobre oboznámený s touto základnou problematikou kuchárskeho umenia. Bez týchto vedomostí nemôžeme hovoriť o kultúrnosti moderného stravovania. Kniha bude dobrým pomocníkom učiteľkám „zúžitkovania medu v domácnosti", učiteľkám vyučujúcim varenie a pečenie· na školách všetkých typov, vedúcim kuchárkam liečebných ústavov, nemocníc, rekreačných, závodných, reštauračných, školských kuchýň a ženám v domácnostiach. Slovenská literatúra postrádala publikáciu tohto druhu, a preto dúfam, že jej vydaním sa vyplní táto medzera a súčasne aj medzera vo verejných, školských, závodných a rodinných knižniciach.
Klotilda Luptovská - Horečná - autorka.