Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
- Úvod
- Zdravie a životný štýl
- Dusičnany v zelenine
Dusičnany v zelenine
- Novinka
- TOP produkt

- Kompletné špecifikácie
- Komentáre 0
- Súvisiaci tovar18
- Dusičnany v zelenineSkladom 1 ks1,50 €
J. Prugar, A. Prugarová - Dusičnany v zelenine
Odborná kniha pre ľudí, ktorí sa chcú dozvedieť, čo vlastne v zelenine konzumujú, akých častí zeleniny a ktorých zelenín sa vyvarovať vzhľadom na koncentráciu dusičnanov a iných škodlivých prvkov. Kniha sa detailne venuje všetkým aspektom pestovania, ochrany, ošetrovania a uskladňovania zeleniny a vplyv týchto činností na obsah dusičnanov v rastline.
Súčasný stav pestovania zeleniny charakterizuje vysoká koncentrácia
a špecializácia výroby, približujúca sa až k nežiadúcim monokultúrnym
spôsobom, zvýšené nasadenie ťažkej mechanizácie, využívanie zavlažovacích
zariadení, používanie dávok priemyselných hnojív vysoko prevyšujúcich
úroveň hnojenia v ostatných odvetviach poľnohospodárstva, ako aj
rozsiahla aplikácia najrozličnejších druhov chemických prípravkov. Žiaľ,
v súčasnom zeleninárstve sa venuje menšia pozornosť zásobeniu pôd
humusom súvisiaca s nedostatočným hnojením organickými hnojivami,
ktoré je práve príčinou enormnej chemizácie zeleninárstva.
Podstatne sa zvýšilo používanie dusíkatých hnojív. Dávky dusíka dosahujú
asi 120 kg na hektár. V intenzívnom zeleninárstve, pri zbere aspoň
dvoch plodín za rok, je množstvo použitých dusíkatých hnojív až dvojnásobne
väčšie. Tieto skutočnosti sú príčinou vysokého obsahu dusičnanov
v zeleninách, ktorý má nežiadúce následky pri ich konzume. Tento závažný
problém podrobne rozoberá táto kniha.